Zoekhulp

Steentjes vinden: Zo doe je dat!

Speuren naar precies dat LEGO-steentje dat je nodig hebt kan een hele klus zijn. Gelukkig doet BLOKJESKONING er alles aan om het je zo makkelijk mogelijk te maken. Op deze pagina helpen we je op weg.

De “Basics”

Wanneer je online met LEGO-steentjes bezig bent zul je merken dat verschillende websites verschillende indelingen hanteren. Bij BLOKJESKONING hebben we geprobeerd om de gemene deler van de indelingen van andere sites zoals BrickOwl, Bricklink en Rebrickable zo veel mogelijk te volgen. Zo kun je gelijk aan de slag als je daar al ervaring mee hebt.

Als je net begint is het handig om de volgende “big four” die de meeste LEGO-hobbyisten gebruiken alvast te kennen. Dat zijn vier belangrijke categorieën. Die categorieën hebben ook weer subcategorieën. Die bevatten steentjes die beschouwd worden als variaties op de basisvorm.

Blokjes

De iconische “LEGO-steentjes” die iedereen kent. Daarvan afgeleide steentjes zijn bijvoorbeeld blokjes met een pen aan de zijkant, blokjes met een boog, of ronde blokjes.

Plaatjes

Platte “planken” met nopjes erop, van smalle strips tot hele grondplaten. Daarvan afgeleide steentjes zijn bijvoorbeeld plaatjes met een klem aan de zijkant, plaatjes met een inham, of ronde plaatjes.

Schuin en Gebogen

Schuine stenen die bijvoorbeeld voor een dak of helling gebruikt worden. Daarvan afgeleide steentjes zijn bijvoorbeeld schuine stenen die ondersteboven zijn (dwz met de schuine kant aan de onderkant), gekromde schuine stenen, of steentjes met een ronding.

Tegels

Gladde plaatjes zonder nopjes, die gebruikt worden om nopjes weg te werken of om iets overheen te laten glijden. Daarvan afgeleide steentjes zijn bijvoorbeeld tegels met klemmen eraan of erop, roostertjes, of ronde tegeltjes.

Andere Belangrijke Categorieën

Naast deze basisstenen zijn er nog enkele andere belangrijke categorieën die handig zijn om te onthouden: “TECHNIC” bevat alles dat te maken heeft met Technisch LEGO (zoals pennen, alsjes, tandwielen, balken met gaten). “Minifiguur” bevat alles wat maar te maken heeft met LEGO-poppetjes of minifiguren. Bij BLOKJESKONING hebben wij meer dan 3000 verschillende losse onderdelen om je eigen minifiguren te maken, zoals bovenlijfjes, hoofddeksels, wapens, en allerlei andere attributen. Tenslotte bevat “Voertuig” allerlei onderdelen die direct te maken hebben met voertuigen, ter land, ter zee of in de lucht.

Filteren met Eigenschappen

Met bladeren door de categorieën kun je in principe alles vinden. Maar om het je nog makkelijker te maken, kun je dat combineren met filteren op eigenschappen. Deze filters vind je in de linker kolom, onder de categorieënboom. Op die manier zie je binnen de categorie waar je in kijkt alleen maar de steentjes die voldoen aan jouw filters. Makkelijk als je bijvoorbeeld alleen maar grijze en blauwe steentjes nodig hebt voor je ruimteschip. Maar er is nog veel meer mogelijk!

Standaard

Naast “kleur” hebben de meeste steentjes nog 3 andere eigenschappen. Je kunt meerdere filters combineren, of binnen een filter meer dan één waarde toelaten. Standaard zijn er naast kleur de volgende eigenschappen waar je op kunt filteren:

 • Grondvlak: De dimensies van het vlak waarmee het steentje de ondergrond raakt, uitgedrukt in nopjes;
 • Hoogte: Hoe hoog het steentje is in zijn geheel is, uitgedrukt in blokjes en plaatjes (2’1 betekent “twee blokjes en 1 plaatje hoog”);
 • Aantal nopjes: Het aantal nopjes dat het steentje in totaal heeft.

Deze drie gegevens zijn niet voor alle steentjes even relevant. Daarom hebben sommige categorieën andere eigenschappen in plaats van deze drie.

Technic

Onderdelen van Technisch LEGO (De categorie Technic en alle subcategorieën) hebben de volgende eigenschappen:

 • Pengaten: Hoeveel gaten het steentje heeft waar Technic pennen in kunnen;
 • Asgaten: Hoeveel ‘+’vormige gaten het steentje heeft, waar Technic asjes in kunnen;
 • Pennen: Hoeveel Technic pennen het steentje heeft, die in een pengat kunnen klikken.

Als je dus een Technic steentje zoekt maar je weet niet precies onder welke subcategorie je moet kijken, kun je gewoon klikken op de hoofdcategorie “Technic” en dan filteren op het aantal pengaten, asgaten en pennen dat jouw steentje heeft.

Minifiguur

De subcategorieën van de “Minifiguur” categorie hebben elk verschillende eigenschappen:

Haarstukjes

 • Geslacht: Man & Unisex, Vrouw, of Ander Wezen;
 • Haarstijl: Kort, Lang of Staart;
 • Accessoires: Ja of Nee: Of het haarstukje wel of geen accessoires heeft zoals een pet, kattenoortjes of een koptelefoon.

Hoofdjes

 • Geslacht: Man & Unisex, Vrouw, Ander Wezen, of Onzijdig (bijvoorbeeld een robothoofdje of een vissenkom);
 • Gezichtskenmerken: Brillen, Snorren, Baarden, Maskers en Speciaal (hoofdjes in afwijkende vormen);
 • Dubbelzijdig: Ja of Nee: Of het hoofdje zowel aan de voorkant als aan de achterkant een gezicht heeft.

Bovenlijfjes

 • Geslacht: Man & Unisex, Vrouw, Ander Wezen of Onzijdig;
 • Kleur Armpjes;
 • Kleur Handjes.

Onderlijfjes

 • Soort: Standaard, Kort (korte beentjes) of Speciaal (bijvoorbeeld een zeemeerminstaart of bokkenpoten);
 • Opdruk: Ja of Nee.

Hoofddeksel

 • Soort: Doek, Helm, Hoed, Lichaamsdeel, Kostuum, Muts, Pet of Overig;
 • Gat voor Minipen: Ja of Nee (of er een gaatje in zit voor een pluim, strikje, propellor, enz.);
 • Opdruk: Ja of Nee.

Voorwerp

 • Aantal Nopjes;
 • Soort: Expressie, Gereedschap, Keuken & Voeding, Medisch & Wetenschap, Schat & Prijs, Sport of Overig;
 • Opdruk: Ja of Nee.

Wapen

 • Aantal Nopjes;
 • Soort: Element, Paalwapen, Schild, Vuurwapen, Zwaard

Een gedeelte van de eigenschappen overlapt. Zo kun je meerdere subcategorieën van Minifiguur tegelijkertijd filteren. Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar onderdelen voor een vrouw-minifiguur, klik je op de hoofdcategorie “Minifiguur” en filter je op “Vrouw”. Je ziet dan alle haarstukjes, hoofdjes én bovenlijfjes voor minifiguurvrouwtjes in één overzicht!

Wielen en Banden

Soms kan het lastig zijn om te weten welke banden op welke wielen passen. Gelukkig is ook dit makkelijk bij BLOKJESKONING. Wielen en banden hebben de volgende kenmerken:

 • Breedte
 • Diameter Wiel
 • Voor banden: Diameter Band (de buitendiameter)
 • Voor wielen: Bevestiging (Technic pen, as, of wielpen)

Wielen en Banden hebben dus allebei de eigenschappen “Breedte” en “Diameter Wiel”. Heb je een wiel gevonden en wil je weten welke banden erop passen, of andersom? Filter op “Diameter Wiel” en je ziet het in één oogopslag!

Het Zoekveld

Bovenaan de pagina vind je het zoekveld. Je zoekterm wordt gezocht in de beschrijving van een onderdeel, zoals “Blokje 1 x 1”, maar je kunt hier ook onderdeelnummers invoeren.

LEGO-onderdelen hebben twee soorten nummers:

 • Het design-nummer verwijst naar de vorm van het onderdeel. Een Blokje van 1 x 1 heeft bijvoorbeeld nummer 3005. Dit design-nummer staat vaak in of op het onderdeel gegoten.
 • Het element-nummer is een lang getal dat verwijst naar een bepaald steentje in een bepaalde kleur (en eventueel een bepaalde opdruk). Een Blokje van 1 x 1 in het Donkerrood heeft bijvoorbeeld nummer 4541376. Dit element-nummer vind je achterin de LEGO instructieboekjes. Daar vind je een lijst met alle steentjes waar de set uit bestaat, met daaronder de nummers. Soms heeft LEGO meer dan één elementnummer aan een bepaald steentje toegekend.

BLOKJESKONING kent zowel wat het design-nummer als de element-nummers, en deze kun je gebruiken in het zoekveld. En als er meerdere element-nummers voor een steentje bestaan, maakt het niet uit welke je gebruikt. Zo vind je gemakkelijk een onderdeel als je even niet weet in welke categorie je moet kijken.

Als je het ècht niet kunt vinden…

Zelfs een blokjeskoning kan niet altijd alles hebben. Het aantal combinaties van vormen en kleuren is bijna eindeloos, en daarom kan geen enkele winkel altijd hebben wat je zoekt. We doen er alles aan om je het beste assortiment te kunnen bieden tegen de beste prijs. We zorgen er altijd voor dat we zowel een breed aanbod als een diep aanbod hebben – veel verschillende steentjes, maar ook goede diepe voorraden per steentje. En we voegen voortdurend nieuwe steentjes toe. Het aanbod is dus altijd in beweging!